Monarki- avskaffa det för fan!!!
Varje gång jag läser något om kungafamiljen så blir jag så jäkla förbannad och vill bara ta Viktorias eller "Maddes" väskor och klänningar och bara skrika: "JAG SKA HA TILLBAKA MIN PRESENT!!!" Ja, det är fan presenter av svenska folket. Vi jobbar och sliter (vissa mer än andra...jag är de "andra") och sen betala skatt. Betala skatt gör jag med nöje (visst kan det svida när man ser alla pengar man "förlorar" men jag tror på den stora bilden- Ett sverige som tar hand om sitt folk) men jag gillar fan inte att se VÅRA PENGAR i händerna på Kungafamiljen. Deras resor, vem betalar det? JO VI! Deras klänningar och skor, vem betalar det? JO VI! Vilka kommer betala Kronprinsessans bröllop? Det är inte farsan heller. DET ÄR VI!!!

Hur kan man på fullaste allvar tycka att de gör ett bra jobb?? Man ska väl inte födas in att representera ett land??
Jag är inte för en president, jag vet inte riktigt vad som skulle vara bäst just nu, men jag tycker faktiskt att republikanerna har rätt i många av sina åsikter. Detta finns på deras hemsida:

Kungen är ju maktlös, så det spelar ingen roll att vi har monarki.
Republikanska Föreningen anser för det första att vår statschef, som är en symbol för Sverige, ska tillsättas genom demokratiska val vare sig denne har politisk makt eller inte. För det andra så är varken kungen eller drottningen maktlösa utan kan med skenbart harmlösa påståenden ha stor inverkan på den allmänna opinionen.

Men kungen är ju så trevlig!
Kungen hade fötts till vår statschef även om han hade varit otrevlig. Republikanska Föreningen vänder sig mot att Sveriges statschef föds till sitt ämbete.

Hur ska Sverige kunna marknadsföra sig utan kungen?
Vi anser att en demokratiskt vald statschef skulle ge en mer rättvis bild av Sverige ute i världen. Dessutom borde en statschef som är vald med sin kompetens och sina meriter som grund kunna marknadsföra vårt land bättre.

Kungahuset står för värdighet och trygghet – kungen är en symbol hela folket kan samlas kring.
Nja – en symbol alla monarkianhängare kan samlas kring, möjligen. Och hur värdigt är det att frånta ett barn rätten att forma sitt eget liv, för att göra det till nationens maskot? Är det inte ganska sjukt att tillfredsställa ett folks behov av "trygghet" på det sättet?

Men visst har symboler och symbolhandlingar betydelse. Tänk till exempel på symbolvärdet i att införa republik! Snacka om pr för Sverige!

Monarkin är en svensk tradition och levande historia.
Dåliga seder ska förändras, även om de har en lång historia. Historien ska inte glömmas bort, men bör heller inte styra vår nutid.

Om en majoritet av svenska folket vill behålla monarkin är den väl inte odemokratisk?
Det är skillnad på opinionsmätningar och riktiga val – om frågan faktiskt kom upp till omröstning skulle nog många tänka efter lite mer. Kanske skulle monarkianhängarna ändå vinna, och det måste vi republikaner i så fall finna oss i.

Men alldeles oavsett vad majoriteten beslutar, är och förblir monarkin till sin natur antidemokratisk: den bygger på och förstärker uppfattningen att en människas släktband kan tillåtas bestämma hennes roll och inflytande som medborgare – och till och med få avgöra statsangelägenheter.

Hur går det till att byta statsskick, rent praktiskt?
För att avskaffa monarkin krävs två beslut i riksdagen, med mellanliggande riksdagsval, om en grundlagsändring.

Miljonärsbarn föds ju också till en privilegierad position... Man får helt enkelt acceptera att förutsättningarna är olika här i världen.
En miljonär bestämmer själv över sin egendom. Sverige ägs dock inte av Carl Gustaf Bernadotte och hans familj. Landet tillhör tvärtom alla svenska medborgare, som självklart bland sig själva utser sina representanter i direkta eller indirekta val. Eftersom vi gör det i alla andra fall, varför skulle vi inte göra det just när det gäller statschefsposten?


OCH:

Vi vill ha demokrati – fullt ut.
Monarki går inte ihop med demokrati eftersom rollen som statchef går i arv inom en och samma släkt. Statschefen ska tillsättas på ett demokratiskt sätt efter kompetens och duglighet.

Hellre folkmassa än arvsmassa!

Vi vill ha mindre fjäsk.
I en monarki är monarken satt över alla andra människor. I ett sånt samhälle frodas fjäsk och personkult. Vi vill att Sverige ska vara ett modernt och rakryggat samhälle.

Avskaffa fjäsket!

Vi vill befria kungafamiljen.
Medlemmarna i kungafamiljen saknar den grundläggande mänskliga rättigheten att styra över sina egna liv. Att avskaffa monarkin är en medmänsklig fråga.

Ge Carl Gustaf Bernadotte och hans familj den frihet de har rätt till!


En klockren bild:Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0